Minor Retail Winkelmanagement

Minor Retail & Winkelmanagement​
Voor wie is de

Minor Retail & Winkelmanagement

Het zijn dynamische tijden voor de retailbranche. Online retail groeit hard, onder meer vanwege gemak en een ruime keuze, maar vlak ook de invloed van het coronavirus niet uit. Tegelijkertijd biedt de fysieke winkel veel kansen rondom beleving en service. Veel retailers zoeken bovendien naar de ideale combinatie van deze twee. 

Deze minor is bedoeld voor studenten met een grote interesse in de retailbranche en bij wie dit onvoldoende aan bod komt in de eigen opleiding. 

In deze minor gaan de studenten met alle  aspecten in retail aan de slag. Ze maken kennis met fysieke winkels en gaan ondernemen met hun eigen webwinkel. Ze verdiepen zich in de consument van nu en in de technologieën van de toekomst. Ze creëeren een nieuw concept voor een externe opdrachtgever en worden geïnspireerd door externe sprekers tijdens masterclasses. 

Een overzicht van

De modules

In deze minor worden zeven modules aangeboden.  

 Bij de module E-commerce (ECO) ga jij je eigen webshop opzetten met als uiteindelijk doel om verkoop te realiseren en omzet te maken. Bij het vak Financieel Management (FIN) word je meegenomen in de financiële kant van de webshop. 

Daarnaast doe je bij Consumentengedrag (CON1) en Retailbranding & Beleving (RBB) diepgaande kennis op over de Customer Journey, actuele brancheontwikkelingen zoals nieuwe technologieën en leer je alles over retailbranding, store concepts en het creëren van beleving in de fysieke winkel. Deze kennis wordt o.a. toegepast in projectweek De Denktank (DDT) en projectmaand Consumentengedrag 2 (CON2) waarbij jullie in groepen een externe opdrachtgever adviseren over een praktijkgericht vraagstuk.  

Tot slot worden er meerdere masterclasses (MAS) georganiseerd waarbij een verdieping op bepaalde onderwerpen wordt geboden door ervaringsdeskundigen uit de actuele praktijk. De masterclasses worden georganiseerd door de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement. Alle minorstudenten Retail & Winkelmanagement zijn bij deze masterclasses van harte welkom.  

Wat leer je in de module

E-commerce

Bij de module E-commerce leer je alles over het runnen van een webwinkel; van lancering tot optimalisatie. Of je nou kiest voor een webshop in gepersonaliseerde producten, of je wilt focussen op diensten: alles is mogelijk!  

De doelstelling van de les E-commerce is dat er aan het einde van de minor een goed werkende webshop staat. Daarbij doorlopen we alle stappen van A tot Z die je als zelfstandig ondernemer met zetten om een succesvol online onderneming op te zetten. Denk hierbij aan:

 • Welke bedrijfsnaam kies je?
 • Welke domeinnaam kies je?
 • Wat voor webhosting kies je?
 • Wat voor logo en huisstijl wil je?
 • Welke producten ga je verkopen?
 • Wie is je klant?
 • Hoe bouw je een technisch gezonde website?
 • Hoe werkt Google Analytics?
 • Hoe werkt SEO en SEA
 • Hoe ga je om met contentmarketing en social media
 • Hoe optimaliseer je alles met betrekking tot jouw webshop

Na het positief afronden van de lessen E-commerce weet je ruim voldoende om jouw eigen bedrijf goed online te positioneren en onderhouden.

Wat leer je in de module

Financieel management

Ook bij een startende onderneming bepalen financiële factoren de mate van succes. Deze module gaat in op zaken die typisch zijn voor een startende ondernemer in het algemeen en voor een  retailondernemer in het bijzonder. Het ondernemingsplan staat aan de basis van FIN, waarbij met name wordt geoefend om het geleerde toe te passen. Dit geldt ook voor de belangrijkste fiscale  faciliteiten en BTW. Ook wordt ingegaan op kengetallen en verschillen tussen “bricks and clicks”.

Door het volgen van de module Financieel management krijg je meer inzicht in de basis van de financiële huishouding van een (retail)organisatie. Met name geeft het je ondersteuning bij de start en exploitatie van jouw eigen webwinkel. 

Wat leer je in de modules

Consumentengedrag (1 en 2)

Bij de module Consumentengedrag 1 leer je alles over het gedrag van de moderne consument en je maakt kennis met de nieuwste technologieën in de retailDe theorie die wordt behandeld kun je op je webshop implementeren om deze succesvoller te maken.  

Tijdens CON1 heb je alles geleerd over consumenten en maakte je kennis met allerlei nieuwe technologieën. Bij CON2 ga je in een intensief project van een maand verdiepend onderzoek doen voor een opdrachtgever die een interessante onderzoeksvraag heeft op dit gebied.

Wat leer je in de module

Retailbranding & Beleving

Bij de module Retailbranding & beleving staat de fysieke winkel centraal en leer je alles over onderscheidende winkelconcepten.
Daarnaast worden er vanuit RBB een aantal excursies georganiseerd, waarbij we diverse winkelconcepten gaan bekijken.

Wat leer je in de module

De Denktank

De Denktank is een intensieve projectweek waarbij je in projecgroepen van 4 à 5 studenten een retailconcept gaan ontwikkelen voor een externe opdrachtgever. Hierbij word je begeleid door twee docenten en je hebt in deze week ook geen andere lessen. Op dinsdagochtend stappen we met z’n allen in een ‘snelkookpan’ en vier dagen later presenteren jullie je zelfbedachte en uitgewerkte concept aan de opdrachtgever.

is de minor iets voor jou?

Inschrijven? Goed om te weten!

Soort minor
Dit is een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Inschrijven? Goed om te weten!
Bij populaire minoren vindt 3 tot 4 weken na het open gaan van de inschrijvingen een loting plaats áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen. Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na drie weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

 

is de minor iets voor jou?

Schrijf je op tijd in!

Let op: Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt ca. 3 weken), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Een goed overzicht van de HAN minoren en hun beschikbaarheid kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

is de minor iets voor jou?

Aanvullende informatie

Voor inhoudelijke informatie:
Remco van Zadelhoff (Coördinator)
E-mail: Remco.vanZadelhoff@han.nl